Banner Banner

Wheermolen-Oost gaat de komende jaren erg veranderen.

Hoe de buurt eruit moet komen te zien, dat staat in het Beeldkwaliteitsplan.

Wheermolen-Oost gaat de komende jaren erg veranderen. We bouwen nieuwe woningen en knappen het groen en de straten op. Wat we allemaal gaan doen, dat staat in de ontwikkelvisie – het toekomstplan voor Wheermolen-Oost. Maar hoe moet de wijk eruit komen te zien? Dat  staat in het beeldkwaliteitsplan. U kunt het gehele plan inzien op de website van de overheid, als pdf bestand downloaden of de samenvatting van het beeldkwaliteitsplan lezen op deze website.

 

Speelsere gebouwen

In Wheermolen-Oost lijken de huizen erg op elkaar. Daar brengen we verandering in. De nieuwe gebouwen worden minder lang, krijgen ze verschillende hoogtes en afwisselende vormen. Alleen in de buurt van het station komt nieuwbouw die hoger is dan de hoge flats die er nu staan.

 

De nieuwbouw past goed bij de wijk zoals die nu is, maar is speelser. Bijvoorbeeld door de gevel te laten verspringen of door verschillende lichte kleuren baksteen te gebruiken. De nieuwbouw krijgt geen blinde muren; aan alle kanten komen deuren en ramen.

 

Ruimte voor voetgangers en fietsers

Er komen veel nieuwe woningen bij. De ruimte tussen de gebouwen wordt daarom extra groen. Er komen verschillende plekken met bankjes of picknicktafels, plekken om te sporten en een leuk rondje voor een blokje om. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte op straat. Er is speciale aandacht voor kinderen in de wijk: er komen groene speelplekken en veilige routes naar school.

 

Bij de inrichting van straten en het groen houden we rekening met de natuur, warme dagen en hevige regenbuien. Zo komen er wateropvang, veel verschillende planten, natuurlijke oevers en bestrating die water doorlaat. Straten en parkeerplaatsen krijgen een lichte kleur. Dat is minder heet op warme dagen.

 

Regels voor ontwerpers

Het beeldkwaliteitsplan geven straks we aan de ontwerpers. Volgens de regels in het plan maken zij een ontwerp voor een gebouw, straat of park.