Eerste nieuwbouw in Wheermolen-Oost gestart: 71 appartementen in ontwikkeling
Aangemaakt op: donderdag, 03 Juli 2025
Op woensdag 2 juli 2025 vierden gemeente Purmerend, woningcorporatie Intermaris, Hoog Over, een partnerschap tussen bouwbedrijf Hillen & Roosen en Door Architecten, met omwonenden samen de feestelijke start van de bouw van 71 duurzame appartementen aan de Gouwzeestraat. Deze mijlpaal markeert het begin van het eerste nieuwbouwproject in Wheermolen-Oost en is daarmee een belangrijk moment voor de wijk.
Symbolische start met tijdcapsule
Tijdens de bijeenkomst plaatsten wethouder Pascal Verkroost, samen met de directeuren van Intermaris en Hoog Over, een tijdcapsule in de grond. Er werden brieven voorgelezen aan de toekomstige bewoners van Purmerend. Deze brieven zijn als boodschap voor de toekomst toegevoegd aan de tijdcapsule. Ook huurdersvereniging InterWhere heeft een brief meegegeven.
“In Wheermolen-Oost is al veel gebeurd: nieuwe straten, vernieuwde riolering en gerenoveerde flats,” vertelde wethouder Verkroost tijdens zijn toespraak. “De plannen liggen op koers en komende jaren komt er nog veel meer aan, zoals het aanleggen van Park de Dwarsgouw en meer nieuwbouw. Maar vandaag is extra bijzonder, want nu start de bouw van het eerste echte nieuwbouwproject in deze wijk.”
Cees Tip, directeur-bestuurder van Intermaris, is vooral heel blij met het toevoegen van kwaliteit aan de buurt én met de 23 extra woningen. “Ruim 50 jaar geleden is de lage flat aan de Gouwzeestraat neergezet om in te spelen op de woningnood in die tijd. In rap tempo werden de hoge en lage flats in Wheermolen-Oost uit de grond gestampt. Nu zijn we de hoge flats aan het renoveren en slopen we de lage flats om nieuwe gebouwen terug te bouwen, mét meer woningen én oog voor kwaliteit en duurzaamheid. De Gouwzeestraat is een mooi voorbeeld hoe het er in de rest van de wijk straks uit gaat zien.”
Over het project
Aan de Gouwzeestraat stond een appartementengebouw dat verouderd was. Hier komen twee nieuwe woongebouwen voor terug, met in totaal 71 appartementen. Dat zijn er 23 meer dan in het oude woongebouw. Het gaat om 10 tweekamer- en 61 driekamerappartementen, variërend van 50 tot 70 m². Alle sociale huurwoningen krijgen energielabel A+++, vloerverwarming, koeling en zonwerend HR++-glas. Ook komen er een ruime entree, een lift en een scootmobielruimte.
De gebouwen worden minder lang en krijgen een vriendelijkere uitstraling. Er komen ramen, deuren en balkons aan alle kanten, zodat bewoners zicht hebben op de straat en andersom. Dit draagt bij aan een veiliger gevoel in de buurt. Ook is er aandacht voor groen. Rondom de gebouwen komt een buitenruimte met wandelpaden. De ruimte tussen de woongebouwen geeft een doorkijkje naar de Wheredijk.
De oplevering van het eerste woongebouw, aan de kant van D’ Blauwe Gouwe, staat gepland voor het voorjaar van 2026. Het tweede woongebouw, aan de kant van D’ Groene Citer, is naar verwachting in het najaar van 2026 klaar.
Hoog Over is heel erg trots. “Na een gedegen voorbereiding gaan we namelijk écht starten met deze nieuwe manier van conceptueel bouwen. Door modulair en circulair te bouwen, maken we woningen die met hun tijd meegaan. Een adaptief systeem met uiteenlopende mogelijkheden op het gebied van uitstraling, stedenbouwkundige inpassing en (woning)indeling zorgt voor wooncomfort én een hoogwaardige kwaliteit. En heel belangrijk: het blijft betaalbaar. Samen met Intermaris en de gemeente Purmerend is gezocht naar de juiste balans tussen identiteit, functionaliteit en maatschappelijke waarde. De symbolische eerste paal van vandaag bewijst dat dit is gelukt.”
Nieuw Hollandse Bouwstroom
Het project Gouwzeestraat is onderdeel van de Nieuw Hollandse Bouwstroom. Dat is een samenwerkingsverband van woningcorporaties en industriële bouwers. Het doel van de Nieuw Hollandse Bouwstroom is om sneller, beter en duurzamer betaalbare woningen te realiseren. Het concept van Hoog Over past daarin. Deze nieuwe manier van bouwen is bedacht door bouwbedrijf Hillen & Roosen en het architectenbureau DOOR architecten uit Amsterdam. Ze bouwen als het ware met ‘legosteentjes’. Daardoor kunnen ze ook goed bouwen op plekken waar weinig ruimte is, zoals in drukke steden. Ze gebruiken de ruimte die er wél is heel slim.